Dag 15 og 16

En merkedag i dag; vi har nemlig for alvor å flytte inn planter i drivhuset. Vi var vel ikke akkurat heldige med timingen værmessig, men det får så være. Veldig godt å få alle cherrytomatplantene ut av stua.

I går kom jeg ikke så veldig langt, men litt framgang ble det. Det gikk nemlig med en del tid til rydding og å reparere verktøy. Skulle gjøre litt fresing for å få til takrennekonstruksjonen min, men håndoverfresen nektet å starte. Heldigvis var det bare startknappen som var utslitt, så det gikk greit å bytte ut, men tiden går jo. Når fresen var oppe og kjøre fikk jeg laget takrenne på den ene siden. Tanken er at den skal samle regnvann fra taket og at det skal renne ned i melkespann på østsiden, som jeg igjen kan bruke til å vanne plantene.

Hadde litt andre oppdrag først på dagen i dag, men fikk etter hvert satt opp kjøkkenbenker på hver langside. Den ene benken er i arbeidshøyde med tanke på såing og omplanting, og her monterte jeg like godt oppvaskkummen og laget avløp. På sørveggen monterte jeg en lengre benk, bare ca. 40 cm over gulvet, som skal være en ren plantehylle.

Til slutt i dag flyttet vi ut en del cherrytomatplanter og laget oppheng til disse. Fikk også plantet ut noen Isbergsalat-planter i en av "plantekassene". I morgen blir det nok litt omplanting og flytting av diverse chili-planter. Har nok å ta av inne på kontoret, så drivhuset fylles nok opp. :-)

 

Dag 13 og 14

De to siste dagene har gått med til å lage gulv i drivhuset. Lørdagen var veldig varm, og svetten begynte å renne med en gang jeg kom inn i drivhuset. Har fremdeles ikke tatt inn noe termometer, men borti 40 grader vil jeg tro det nærmet seg. I løpet av dagen fikk jeg satt opp gulvåser og lagt duk under, så vi slipper å få løvetann og gress opp mellom gulvbordene.

Søndagen gikk med til å skru gulv. Mye bedre temperatur i dag, når det har vært stort sett overskyet. Temperaturen har ligget på 23-24 grader, så det er helt prima å jobbe i. Selvsagt måtte det bli et par fjøler for lite, så det blir en liten tur til Bygger'n i morgen.

Egentlig hadde jeg jo ikke tenkt å ha gulv i drivhuset, men nå som det er gjort er jeg ganske fornøyd med det. Nå kan også fungere som "vinterhage" når været er litt kjøligere, og bli en fin plass å ta kaffekoppen.

Prosjektet nærmer seg etter hvert slutten. Bare takrenner, benker og kanskje noen hyller igjen, så er det helt klart til innflytting. Som dere ser på bildene sniker det seg inn flere og flere planter etter hvert som det går framover, og det er nok ikke mange dagene til det blir hel-grønt der inne.

Dag 11 og 12

Varmen ute holder seg, og framgangen på prosjektet blir deretter. Er nok ikke bygd for å jobbe i sola i 25-30 grader gitt. Etter dagens innsats sier jeg meg i hvert fall foreløpig ferdig på utsiden av drivhuset.

Alle vegger har fått en porsjon villmarkspanel, og er tette bortsett fra ved raftene på langveggene. Har ikke helt bestemt om det skal være lufteluker eller helt tett der. På utsiden skal det uansett bli takrenner for å samle regnvann. Det bør sikkert komme opp i løpet av helga, før regnet setter inn på mandag.

Nå først blir nok det neste å lage gulv og innredning. Tenkte gjenbruk her også, og vil ta i bruk noen gamle bordplater fra pensjonerte kjøkken i første omgang.

Snackpaprika-plantene som har bodd i drivhuset greier seg overraskende bra i varmen. Har ikke satt opp termometer ennå, men tipper at det har vært bortimot 40 grader der inne midt på dagen. Luftelukene i taket må nok også prioriteres, hvis vi får flere slike varmeperioder utover sommeren.

Dag 9 og 10

Da har vi lagt to fine og varme dager bak oss. Har hatt bra framgang på drivhuset, på tross av at det blir hyppige pauser med drikke og avkjøling.

I går fikk jeg montert villmarkspanel på hele sørveggen og litt over halve veggen mot øst. Da gikk jeg dessverre helt tom for skruer, så det ble en ekstra lang pause, og en tur på handling.

Startet dagen med høvling av underbord i dag. "Vassnasan" ble satt opp på måfå, som alt annet, så underbordene måtte høvles ned til 10-12 mm for å få det til å passe. Det tar litt tid med en ikke alt for kraftig hobby-høvel. Fikk etter hvert montert panel rundt hele den nedre kanten, og er godt fornøyd med dagen. 

Startet så vidt å kle "trekantene" opp mot mønet også, og håper å bli ferdig med det i morgen. Det neste på planen etter det blir vel å lage gulv. Vi får se hvor langt vi kommer i løpet av morgendagen.

I løpet av dagen ble det også tid til litt omplanting av chili-planter. De små pottene var helt fulle av røtter, så det var tydelig at det var på tide. Har fremdeles alt for mange planter på kontoret, så det skal bli godt å få ferdig drivhuset og flytte mesteparten ut dit. Da blir det kanskje plass til noen elektronikk-prosjekter som har stått på vent også.

Dag 8

Nok en liten pause i prosjektet i forbindelse med fagprøve, men nå er vi i gang igjen. Mye av dagen gikk med til klargjøring til neste trinn, men jeg fikk på plass omramming av døra og nesten alle vinduene som skal opp på siden. Veggen mot øst har også fått en vindusramme til, så nå nærmer det seg tett der.

Plantene på kontoret vokser bra, og nå er det så fullt at jeg måtte flytte ut noe. Valget falt på seks snackpaprika-planter. Disse har vi mange av, så de får være prøvekaniner i drivhuset, selv om innredning ikke har kommet på plass.

Neste trinn blir å gi utseendet et løft. Feltet under vinduene må selvsagt fylles, så det blir dagens oppdrag. Bilder kommer...

Dag 6 & 7

Det ble en liten pause i drivhusprosjektet mens vi fullførte solcelle-prosjektet. I går fikk vi satt opp resten av vindusrammene i taket, så nå er taket ganske tett. Fire rammer har fått hengsler, så det skal være mulig med litt lufting. Nå er det jo fremdeles ganske luftig, men med 24 grader og sol ble det rikelig varmt der inne. Antrekket ble etter hvert ganske lett. Til slutt på søndagskvelden skrudde vi sammen et par lengder med impregnert 6-toms fjøler, som fungerer som mønebeslag. Tror det skal bli tett nok.

I dag ble det ikke tid til så mange timer, men jeg fikk satt opp en provisorisk dør. Målet er jo å få inn mest mulig lys, så jeg brukte to vinduer av litt nyere dato til dette. Satte først opp en 6''x2'' planke for å feste døra i. Kappet av litt her og der på karmene og satte dem rett oppå hverandre. Mangler bare en planke på andre siden nå, så skal døra være klar.

Denne uka står det en fagprøve på programmet, så det er ikke sikkert det blir mer framgang før helga. Vi får se hva morgendagen bringer...

Dag 5

Grei framgang med drivhuset i dag, på tross av en del regnskurer. Heldigvis ble det ikke så mye regn som Yr spådde, så vi fikk noen timer ute.

Før lunch fikk vi produsert og satt opp de 4 siste takstolene. Litt justering måtte selvsagt til underveis. Annet kan man vel ikke forvente når en jobber uten arbeidstegning. (Bortsett fra den inne i hodet mitt da) Sarah var med i dag også, og alene tror jeg ikke at jeg får fått til dette takarbeidet, i hvert fall ikke uten stillas.

Etter lunch ble det litt mer regn, men vi fikk etter hvert montert 14 vindusrammer. Av disse er ett henglset, så det skal være mulig med lufting. Til sammen skal det bli 4 hengslede rammer, to på hver side. Disse skal også motoriseres, så de åpnes automatisk hvis temperaturen blir for høy. Ingen fare for det så langt, men det kan jo bli i løpet av sommeren.

Krysser fingrene for at det blir noen "oppholds-skurer" i morgen også, så det kanskje blir tett tak.

Dag 4

Det ble tid til en kort kveldsøkt i dag også. I dag fikk jeg også god hjelp fra min eldste datter. Hun har vært med på veldig mye oppussing de siste 10 årene, og har vært til utrolig god hjelp! Uansett veldig greit med et par ekstra hender når en skal opp med tak.

Vi kom ikke så veldig langt i kveld, men fikk på plass to takstoler og to vindusrammer oppå dem. Håper på at værmeldinga stemmer, så det blir noen timer med oppholds i morgen formiddag. Satser på å få opp minst en takstol til, og forhåpentligvis få fyllt opp to felter med glass.

Dag 3

Oppholds og veldig behagelig temperatur i dag, så det ble en liten kveldsøkt etter jobb og middag. Nå er 3 av 4 vegger fylt med vinduer, til sammen 30 vindusrammer så langt. Det mangler selvsagt en liten trekant mot øst.

Neste trinn nå blir takkonstruksjonen. Den siste veggen, som skal ha dør i tillegg, må vente til slutt. Hvis været og formen holder, så blir drivhuset kanskje klart til innflytting i løpet av helga?

 Dag 2

Det ble nok en varm dag, Jevnt over 23 grader og stekende sol. Skal ikke klage på varmen når den først har kommet, men litt for varmt å jobbe i når en er vant til nullføre. Det er fremdeles mye snø igjen rundt oss, så det holder nok temperaturen nede litt. Tar du en kikk på webkameraet ser du at det er massevis av snø i Tifjellet og Snausen ennå. Skiføre til langt ut i juni.

Startet med å skru opp flere vindusrammer i dag. Etter hvert ble det såpass med vind, og glassveggen et stort vindfang, så jeg måtte opp med litt ekstra støtte midlertidig.

Utover dagen ble fundamentet rettet opp så det skal være nogen lunde i vater og vinkel. Litt spent på hvordan taket skal konstrueres fortsatt, men har en grov skisse oppe i hodet.

På veggen mot øst, som ikke skal ha dør fikk jeg satt opp tre høyder med glass, og stenderverket skal være klart for takkonstruksjonen. Har som nevnt ingen arbeidstegning, så det er satt av litt ekstra lengde på senderverket, så vi har noe å justere på.

I morgen er det arbeidsdag igjen, så da blir det nok ikke mer arbeid på drivhuset før i morgen kveld.

Oppstart 31. mai

Da ble det endelig oppstart av drivhus-prosjektet. Som dere sikkert har sett har vi hundrevis av planter inne, og vi vi trenger virkelig et bedre hjem for dem. Plantene som står i vinduskarmen for jo sol bare halve dagen, men med drivhuset plassert på plena skal vi adskillig flere timer.

Som nevnt tidligere er skal vi bruke gamle vidusrammer som vi har stående etter oppussing. I tillegg til de vi har byttet ut, har vi også mørkloftet fullt av "dobbeltvindu", som ble satt inn på vinteren før for å få et ekstra isolerende lag. I dag har vi selvsagt 3-lags vindu rundt hele huset, så de blir nok ikke brukt igjen uansett.

Har prøvd å jevne ut brukbart, og brukt litt grus for å fylle de værste hullene. Helt flatt ble det nok ikke, men bra nok får vi tro. Bruker impregnert 2''6'' og 2''4'' nederst, så det ikke skal råtne bort den første vinteren i hvert fall. Om konstruksjonen tåler en fjell-vinter blir jo også spennende å se. Vi får jo som regel ganske mye snø her oppe, så den nederste halvmeteren av veggen vil bli treverk. Uansett kan det være greit å ha et sted å sette unna planter og andre ting som trenger en pause fra sola.

Denne våren har heller ikke konstruktøren fått så mye sol, så i dag ble det i grunn overdose. Tenkte egentlig å komme litt lenger i dag, men det ble rett og slett for varmt. Mer i morgen..