Oppdatering 21. august

Hele 4 måneder har gått siden jeg sådde 12 frø med Buena Mulata. Endelig begynner det å gi resultater. Når drivhuset var ferdig satte jeg 7 av 8 planter direkte ut i drivhuset. Trodde det skulle gå bra uten "tilvenning", men slik gikk det dessverre ikke. Alle chiliplantene i drivhuset fikk seg en skikkelig knekk og tok nesten kvelden. Overgangen fra 3-lags isolerglass til ett enkelt, tynt lag med glass var tydeligvis for hard. En lærer noe nytt hele tiden.

Nå begynner plantene heldigvis å komme seg til igjen, og flere av dem har masse blomster. Chilien på bildet er fra planten som sto igjen inne. Den er ikke så veldig stor ennå, nærmer seg kanskje 7-8 cm, men for en nydelig farge!

Den har også fått et par "søsken" de siste par dagene, så det kan nok bli litt avling før vinteren kommer. Plantene i drivhuset blomstrer også, så det er muligheter der også.

Selve planten her er også litt spesiell. Bladene har litt mørkere farge, og "leddene" er tydelig lilla, så det er ikke vanskelig å plukke dem ut selv om merkingen skulle forsvinne. (skal legge ut bilde i galleriet.)

Som jeg har skrevet om tidligere, skal dette være en sjelden sort, så jeg håper at jeg får høstet noen frø til neste sesong. Hvis noen er interessert er det bare å si fra. :-)

 

 

Oppdatering 26. mai:

De siste dagene har vi fått litt mer sol og varme, og det begynner å synes på chili-plantene. Det er bra, for det har gått litt trått med dem i det siste. Buena Mulata har vi som nevnt før 8 planter av, og 7 av dem har blitt 10-12 cm lange nå. Den siste henger litt etter, men bare med 2-3 cm.

Tror nok avlingen lar vente på seg i et par måneder i hvert fall, men det blir til gjengjeld veldig spennende å følge med på. Fruktene skal visst skifte farge flere ganger før de blir modne.

Oppdatering 15. mai:

Denne spennende chili-sorten ble også plantet om i går. Buena Mulata har lenge vært i ledelsen på veksta av de 5 chili-sortene vi sådde samtidig den 21. april. Akkurat nå ser det ut til at den må se seg slått av Beaver Dam, men disse plantene henger heller ikke langt etter. Også her ble det 8 planter, men det ble sådd 12 frø, så det er litt dårlige uttelling. Har heldigvis frø igjen av denne, så vi prøver nok en runde til snart.

Buena Mulata har også fått plass på hylla på kontoret. Kommer til å lage plantelys til å henge over disse også, så får vi se om de får noe ekstra fart. Nye bilder på slutten av galleriet.

 


Oppdatering 10. mai

Det har gått litt sakte med Chili-plantene i det siste. Det er nok litt for lite sol fremdeles. I dag tidlig hadde vi fått 3-4 tommer med nysnø, og det ser ut til at det kommer enda mer utover dagen. Sola bryter heldigvis gjennom i ny og ned, men dessverre er det ikke mange minuttene hver gang.

Buena Mulata er den som har kommet lengst av sortene nå. Flere av plantene når opp i taket på drivhuset, så det er nok snart på tide med omplanting her også. Tror vi satser på å gjøre det i løpet av 2-3 dager.

 

Oppdatering 5. mai

Så langt er det åtte friske og raske spirer av denne sorten, av de 12 frøene som ble satt ned. Så snart det blir ledig drivhusplass setter vi ned nye av denne sorten, og lager et oppsett med plantelys. Har kjøpt noen ledstriper fra Kina som skal testes ut til dette. Ser at en del anbefaler å bruke kunstig lys helt opp i 16 timer hver dag i starten,

Her ser vi faktisk antydning til at rad nummer to med blader begynner å komme. Det må være et godt tegn. Det vises ikke så godt på bildene, men det er litt artig å se fargeforskjellen på bladene til de forskjellige sortene. Buena Mulata og Trinidad Purple Coffee, som begge skal bli lilla eller fiolette, har en tydelig mørkere grønnfarge.

Oppdatering 30. april

Dette er i følge teksten fra leverandøren en ganske sjelden type chili. Den ser ut til å ha nesten samme farge som Purple Coffee, men med samme form som en Cayenne. Også denne brukte 8 dager på å spire, og da kom det opp 7 spirer denne dagen. Her ble det en del frø igjen i pakken, så det kan hende at jeg sår en runde til snart.

Oppdateringer kommer fortløpende.


Info fra leverandør:

Fra Plukkselv.no AS:
https://plukkselv.no/produkt/vekster/okologiske-fro-1/alle-fro-alfabetisk-1/nyhet-chili-buena-mulata-okologiske-fro 

Produktinfo

En vakker chili med frukter som endrer farge etter modenhet, fra mørk lilla til oransje til dyp rød. Mange kulturplanter har en lang og bråkete historie, men ikke mange kan konkurrere med Buena Mulata. Takk til Lena Israelsson, som delte frøet sitt til oss, for at vi skulle teste sorten for noen år siden. Vi kan derfor nå tilbyr økologisk dyrket frø av denne sjeldenheten.

Navnet har imidlertid vært kjent lenge i Mexico, det har ikke vært noen frø å få tak i av den på lenge. Man fryktet at sorten hadde forsvunnet. Tilfeldigvis fant den meksikanske artisten Pippin en glasskrukke med frø i bunnen av fryseren hos sin nylig avdøde bestemor, og kunne gi denne vakre chilien en ny sjanse. Planten blir 45-60 cm. høy. Den bærer tidlig mengde av slanke, blanke mørk lilla frukter som blir oransje til slutt og modnes i dyp rød. De utvikler sin fulle fantastiske smak når de er modne, styrken er der men ikke overveldende sterk. 

Såtid, forkultivering: januar - april
Utplanting utendørs: juni -min. 12ºC nattetemperatur
Utviklingstid: ca. 90 dager 
Spiretemperatur: > 20-22 ºC (fuktig og tildekt med plast/lokk - etter spiring lyst og svalt)
Sådybde:  tynt lag jord eller aller helst vermiculite (fås i nettbutikken)
Planteavstand: 40 cm
Radavstand: 40 cm