Oppdatering 29. september

Det har vært veldig travelt i det siste både på jobb og med forberedelser til forrige helgs konfirmasjon, så det har blitt dårlig med oppdateringer på plantebloggen. Plantene vokser heldigvis selv om jeg har det travelt så det er da en del framgang. 

Den eneste chilien vi har høstet fra foreløpig er Beaver Dam. Jeg ventet til den hadde skiftet helt farge, men enda var det nok litt for tidlig. Frukten var god på smak, men det var veldig lite styrke. Ikke stor forskjell på denne og en snackpaprika egentlig. Det er noen frukter til som er under modning nå, så jeg tror vi skal vente i noen dager ekstra på dem, og se som det blir litt mer "fres". De skal jo ikke bli veldig sterke, men jeg håper på at det blir -litt- utslag på Scoville-skalaen i hvert fall.

(Nye bilder i galleriet)

Oppdatering 21. august

Det begynner endelig å ta av litt på antall frukter på Beaver Dam plantene. Den som var først ut ser ut til å ha stoppet å vokse, så jeg håper på at den begynner å skrifte farge snart. 

Nå har det vært brukbare temperaturer i noen dager, og plantene trenger mye vann. Heldigvis er de hardføre, og de tar seg fort igjen selv om de "henger som slips" hvis det går litt for lang tid mellom vanningene. Det dukker opp frukter på flere planter nå, så det er utsikter til en bra høst hvis været fortsetter. 

Plantene som står på kontoret har nok hatt det litt for trangt, og det er tydelig at det går saktere der. Det kan jo selvsagt være en fordel, så det ikke hoper seg opp med fordeler seg utover høsten.

Oppdatering 3. august

Veldig lenge siden jeg la ut oppdatering om Beaver Dam chilien nå, faktisk over to måneder. Tiden flyr. Etter en veldig varm og fin juni, har juli vært fryktelig våt og kald. Kan ikke huske at vi har hatt en juli med så få soldager, og det vises også godt både på solcelle-statistikken og på veksten både på chili og andre planter. Plantene som har gjort det best i det dårlige været har vært snackpaprika og cherrytomater, hvor har fått en del modne tomater og har en del snakpaprika som er modene veldig snart. Cherytomatene har forøvrig vært veldig søte og gode, kanskje takket være at de har vokst sakte.

En av Beaver Dam-plantene har endelig startet og produsere sin første frukt, etter nesten 3,5 måneder. Frukten har blitt 3-4 cm nå, og jeg ser at det er flere på gang. Vi har 7 planter av denne sorten, og 5 av dem har blomster nå så her er det potensiale for en grei høst. Fruktene kan bli opptil 9 tommer (over 20 cm) og med en styrke som ikke ligger mye over paprika, så det bør være en chili som de fleste tåler. Hvis de blir store nok skal vi prøve å fylle dem og lage en god chili-middag.

En litt merkelig ting med Beaver Dam-frukten er at den vokser med tuppen oppover. Det hadde jeg ikke forventet når frukten skal bli så stor, men det er mulig at den snur seg etter hvert som den vokser. Skal legge ut flere bilder etter hvert som det vokser. Plantene virker også litt spinkle til å skulle bære så store frukter, så neste sesong blir det nok så jeg beskjærer dem slik at de vokser seg litt kraftigere.

Oppdatering 2. juni

Det blir ikke tid til mer drivhusbygging i kveld, så i stedet smetter vi inn en liten oppdatering om Beaver Dam chilien. 

Etter en liten inspeksjon oppdaget jeg at røttene har begynt å vokse gjennom fiberpottene. Jeg fanget opp på YouTube en dag at dette er et tegn på at potta begynner å bli full av røtter, og at hvis det blir for fullt vil den begynne å sette frukter og slutte å vokse i høyden. Denne sorten skal få såpass store frukter at jeg tror den har godt av å vokse seg litt større.

Vi hadde seks 16-centimeters potter fra Felleskjøpet stående, så disse ble tatt i bruk. Disse tror jeg skal være store nok til å fungere som permanente hjem for disse plantene. De to siste plantene ble satt i 11-centimeters firkantede potter. Disse blir nok for små etter hvert, så jeg regner med det blir en runde til med omplanting for disse to.

Det som er så kjekt med fiberpotter er at det er bare å begrave dem i den nye potta som de er, og en slipper å forstyrre rotsystemet. Ulempen med de store pottene er selvsagt at de tar mye mer plass, så her var det bare å rydde mer plass på kontorpulten...

Oppdatering 26. mai 

Beaver Dam-plantene har tydeligvis hatt godt av omplantingen, og er den chili-sorten som har kommet lengst nå. Store friske blader og grei tykkelse på stengelen.

Disse skal vel få ganske store frukter, så det er vel naturlig å tro at plantene også blir litt større. Har god tro på at disse skal greie seg godt og vokse fint utover.

Fruktene skal bli ganske milde, bare 500-1000 scoville, så dette bør være mat for hele familien. Til sammenligning kan Habaneroen bli ca 350 000 scoville, en viss forskjell med andre ord. Har prøvd å finne ferdige planter med enda sterkere chili rundt om i hagesentere, men har ikke funnet noe ennå dessverre. Hvis noen kommer over Scorpion- eller Reaper-varianter, så gi oss gjerne et tips!

Oppdatering 15. mai:

Denne oppdateringa skulle egentlig kommet i går, men etter at eksamenbesvarelsen var levert og kvelds-forelesninga for fagskolen var ferdig hadde litt nok skjermtid. Tok en halvtimes pause i løpet av dagen og plantet om noen chili-planter som hadde behov for nye hjem. Disse har fått plass på den nye plantehylla på kontoret, og ser ut til å trives bra der så langt. Av sorten Beaver Dam ble det sådd 10 frø den 21. april, og nå har vi 8 planter som ser bra ut. De vokser ikke fort, men er friske og fine. 

De ble flyttet over i 8-centimeters fiberpotter nå, og kan nok leve godt der en god stund. Nye bilder er lagt inn i galleriet.

Oppdatering 5. mai:

Lenge siden vi har lagt ut oppdatering om de forskjellige chili-sortene, så her kommer det litt. Som vi ser på dagens bilde har det kommet opp 8 spirer. De vokser ikke veldig fort, og det er kanskje heller ikke å forvente. Jeg er nok kanskje litt for utålmodig. :-) Mulig vi skulle ha prøvd med noen timer med plantelys hver dag?

Oppdatering 30. april:

Også denne chilien spirte først på den 8. dagen. I likhet med Habanero Dulce kom det da opp 4 spirer. I dag på dag 9 kan vi telle 7 spirer. Her var det faktisk bare 10 frø i posen, så vi håper på at de 3 siste dukker opp også. Litt vanskelig å si ut fra bildet, men det kan kanskje se ut for at fruktene her er litt større enn på de andre. Blir spennende å se.

Oppdateringer kommer fortløpende.

 

Info fra leverandør:

Fra Plukkselv.no as:
https://plukkselv.no/produkt/vekster/okologiske-fro-1/alle-fro-alfabetisk-1/chili-beaver-dam-okologiske-fro

Produktinfo

Capsicum Annuum 

Såtid, forkultivering: januar - april
Utplanting utendørs: juni -min. 12ºC nattetemperatur
Utviklingstid: ca. 63 dager 
Spiretemperatur: > 20-22 ºC (fuktig og tildekt med plast/lokk - etter spiring lyst og svalt)
Sådybde:  tynt lag jord eller aller helst vermiculite (fås i nettbutikken)
Planteavstand: 40 cm
Radavstand: 40 cm 
Innhold pakke: ca. 10 frø