Oppdatering 27. mai
Vi skrev jo litt om Prydbønnene i går, og skrøt av vektsten. Den lengste planten der har nå blitt 25 cm, men Splittbønnene henger ikke langt etter. Der også har den lengste passert 20 cm nå. Prødbønnene er bare en veldig lang stilk med to blader i toppen, mens disse allerede har fått flere "etasjer" med blader. De ser vel egentlig litt mer solide ut i så måte.
Det blir spennende å se om disse plantene etter hvert blir så fargerike som bildene tilsier. Jeg gleder meg veldig til å smake på dem, mens fruen i huset syns de ser uspiselige ut. Hver sin smak.. :-)
Såing 18. mai
Alle har sikkert forstått at Chili er en favoritt her på plantebloggen, men bønner er også noe vi har sett fram til å dyrke selv. Bønner finnes også i utallige varianter, og vi vil prøve ut flere i løpet av denne sesongen og i sesongene som kommer.
Sorten vi har sådd her er en splittbønne med det spennende navnet Borlotti Lingua di Fuoco. Utseendet er også spennende, og det ser ut til at den skal pynte godt opp i drivhuset når det etter hvert kommer belger på planten.
Har sådd bare fire bønner foreløpig, men setter nok ned flere etter hvert. Glemte i farten å legge frøene i bløt før jeg satte dem i jorda, så det kan nok ta litt lengre tid før de kommer opp.
Oppdateringer kommer fortløpende.
Info fra leverandør:
Fra Plukkselv.no AS:
https://plukkselv.no/produkt/vekster/okologiske-fro-1/alle-fro-alfabetisk-1/borlotto-bonner-okologiske-fro
Produktinfo
Tidlig gir den plettrunde flotte 13cm belger. Noen uker senere er de tykke, modne frøene innhøstingsklare. Belgene spittes og bønnene kokes myke noen minutter.
En delikatesse som er svært verdsatt i kokkeverden.
Planten er stødig, noe høytvoksende og gir mye bønner. Rødsprekkende belger med hvitgule frø med vinrødt mønster.
Phaseolus vulgaris
Såtid, forkultivering: mars-mai
Såtid, direkte utendørs: april-juni
Spiretemperatur: 12 ºC
Sådybde: 4-5 cm
Planteavstand: 10 cm
Radavstand: 65 cm
Innhold pakke: 50 frø